Latest Deals

HTML5 Semantics Elements Fresco Play MCQs Answers


Disclaimer: The main motive to provide this solution is to help and support those who are unable to do these courses due to facing some issue and having a little bit lack of knowledge. All of the material and information contained on this website is for knowledge and education purposes only.

Try to understand these solutions and solve your Hands-On problems. (Not encourage copy and paste these solutions)



HTML5 Semantics Elements Fresco Play MCQs Answers


Course Path: Modern Web Development/WEB BASICS/HTML5 Semantic Elements

All Question of the Quiz Present Below for Ease Use Ctrl + F to find the Question.

Suggestion: If you didn't find the question, Search by options to get a more accurate result.


HTML5 Page Basics


Q1.What is the HTML5 Stack?

1. HTML5, PHP, JavaScript

2. HTML5, CSS2, JavaScript

3. HTML5, CSS3, JavaScript

4. HTML5, PHP, MySQL


Answer: 3) HTML5, CSS3, JavaScript


Q2.Which HTML5 tag would you use to define footer?

1. foot

2. body

3. bottom

4. footer


Answer: 4) footer


Q3.What happens if you view a new HTML5 form input type in an older browser?

1. The page will not load

2. It reverts to standard text input

3. The form will not load

4. It does not show input


Answer: 2) It reverts to standard text input


Q4.What is the recommended method to detect browser compatibility for features?

1. Use Modernizr

2. Application automatically detects

3. Use navigator.UserAgent method

4. None of the options


Answer: 1) Use Modernizr


Q5.Which of the following input controls represents a date (year, month, day) encoded according to ISO 8601 in Web Form 2.0?

1. date

2. datetime

3. datetime-local

4. month


Answer: 1) date


Q6.Which of the following tag represents an independent piece of content of a document in HTML5?

1. article

2. section

3. nav

4. footer


Answer: 1) article


Input Control Types


Q1.What are the new form elements introduced in HTML5?

1. optgroup, button, keygen

2. datalist, keygen, output

3. optgroup, button, datalist

4. datalist, keygen, button


Answer: 2) datalist, keygen, output


Q2.Which of the following attributes triggers events when a form changes?

1. onforminput

2. onedit

3. onchange

4. onformchange


Answer: 4) onformchange


Q3.Which of the following tags represents a section of a document used for navigation?

1. navigation

2. footer

3. section

4. nav


Answer: 4) nav


Q4.Which of the following tags are no longer valid in HTML5?

1. align

2. span

3. div

4. p


Answer: 1) align


Q5.Which Semantic element is best suitable for content, like a blog post, that is self-contained, independent, and can be republished?

1. div

2. aside

3. section

4. article


Answer: 4) article


HTML5 Multimedia


Q1.Audio element can be programmatically controlled from __________

1. JavaScript

2. HTML

3. CSS

4. HTML or CSS or JavaScript


Answer: 1) JavaScript


Q2.HTML5 audio tag has a number of attributes to control the look and feel and various functionalities of the audio player. The following are attributes of HTML5 audio element, except ________

1. controls

2. stop

3. autoplay

4. src


Answer: 2) stop


Q3.Which attribute of the video tag specifies an image to be shown while the video is downloading?

1. fig

2. poster

3. src

4. img


Answer: 2) poster


Q4.You can embed a video player using __________

1. source

2. iframe

3. src

4. vid


Answer: 2) iframe


Q5.The controls attribute adds audio/video controls like PLAY, PAUSE and VOLUME.

1. False

2. True


Answer: 2) True


HTML5 Graphics


Q1.Scalable Vector Graphics are defined in which markup language?

1. Native HTML

2. HTML5

3. DHTML

4. XML


Answer: 4) XML


Q2.The following are true about Canvas, except __________

1. Canvas draws graphics on the fly using JavaScript

2. Canvas is well suited for intense graphics

3. Canvas renders graphics pixel by pixel

4. Each shape in Canvas is looked at as an object


Answer: 4) Each shape in Canvas is looked at as an object


Q3.Which is best suited for applications with large rendering areas, like Google maps?

1. Canvas and SVG

2. Canvas

3. None of the options

4. SVG


Answer: 4) SVG


Q4.The following are true about SVG graphics, except ________

1. Graphics in SVG are defined using JavaScript

2. SVGs do not lose quality when zoomed

3. Graphics in SVG are defined in XML

4. SVG is mostly used for graphs


Answer: 1) Graphics in SVG are defined using JavaScript


Q5.SVG is mostly useful for vector type diagrams like _________

1. 3D Graphs

2. Charts and 2D Graphs

3. Charts and 3D Graphs

4. 2D Graphs


Answer: 2) Charts and 2D Graphs


HTML5 APIs


Q1.Which of the following APIs can be used to suggest nearby restaurants in a restaurant finder app?

1. Web Workers

2. Local Storage

3. Geolocation API

4. Cache API


Answer: 3) Geolocation API


Q2.Which of the following new features of HTML5 can be used for long running tasks?

1. App Cache

2. Web Sessions

3. Local Storage

4. Web Workers


Answer: 4) Web Workers


Q3.Which of the following statements about Modernizr is true?

1. It tries to find which browser is being used

2. It detects which features the browser supports

3. It augments browser features to support HTML5

4. It modernizes the older browsers


Answer: 2) It detects which features the browser supports


Q4.Application Cache enables __________

1. Reduction of Server Load

2. Higher Speed

3. Offline Browsing

4. All the options


Answer: 4) All the options


Q5.Websites can store data on the user's computer using Web Storage. How is Web Storage different from Cookies?

1. Can store more data

2. More secure

3. Web Storage is faster

4. All the options


Answer: 4) All the options



HTML5 Final Assessment


Q1.SVG graphics lose quality if they are zoomed or re-sized.

1. False

2. True


Answer: 1) False 


Q2.HTML5 is Backward Compatible.

1. False

2. True


Answer: 2) True 


Q3.Which HTML5 tag would you use to define footer?

1. body

2. footer

3. bottom

4. foot


Answer: 2) footer 


Q4.Which of the following attributes triggers event when an element is dragged?

1. ondragdrop

2. ondragenter

3. ondragevent

4. ondrag


Answer: 4) ondrag 


Q5.Which of the following tags represents an independent piece of content of a document in HTML5?

1. footer

2. article

3. nav

4. section


Answer: 2) article 


Q6.Which of the following input controls represents a date (year, month, day) encoded according to ISO 8601 in Web Form 2.0?

1. date

2. month

3. datetime-local

4. datetime


Answer: 1) date 


Q7.SVG is mostly useful for vector type diagrams like _________

1. 2D Graphs

2. Charts and 2D Graphs

3. Charts and 3D Graphs

4. 3D Graphs


Answer: 2) Charts and 2D Graphs


Q8.Which attribute of the video tag specifies an image to be shown while the video is downloading?

1. fig

2. img

3. poster

4. src


Answer: 3) poster


Q9.What are the new form elements introduced in HTML5?

1. datalist, keygen, button

2. datalist, keygen, output

3. optgroup, button, datalist

4. optgroup, button, keygen


Answer: 2) datalist, keygen, output


Q10.Which of the following attributes triggers event when the window loses focus?

1. lostfocus

2. onbeforeload

3. onlastfocus

4. onblur


Answer: 4) onblur


Q11.SVG is a __________

1. Semantic Element

2. Graphic Element

3. Form Element

4. Multimedia Element


Answer: 2) Graphic Element


Q12.It is mandatory that the doctype declaration is the first line of every HTML5 page.

1. True

2. False


Answer: 1) True


Q13.Which is best suited for applications with large rendering areas, like Google maps?

1. Canvas and SVG

2. None of the options

3. Canvas

4. SVG


Answer: 4)  SVG


Q14.HTML5 tags are case sensitive.

1. No

2. Yes


Answer: 1) No


Q15.Which of the following attributes triggers events when a form changes?

1. onchange

2. onforminput

3. onformchange

4. onedit


Answer: 3) onformchange


Q16.Audio element can be programmatically controlled from _________

1. JavaScript

2. HTML or CSS or JavaScript

3. HTML

4. CSS


Answer: 1) JavaScript


Q17.Semantic HTML5 elements allows data to be shared and reused across applications, enterprises, and communities.

1. True

2. False


Answer: 1) True


Q18.Which of the following are supported by HTML5?


(I) Uppercase tagnames (II) Quotes are optional for attributes (III) Attribute values are optional (IV) Closing Empty elements is optional

1. I,III,IV

2. II,III,IV

3. I,II,III,IV

4. I,II,III


Answer: 3) I,II,III,IV


Q19.The following are LocalStorage functions, except ________

1. getItem()

2. removeItem()

3. getElementbyID()

4. setItem()


Answer: 3) getElementbyID()


Q20.The following are suited for game applications, except _________

1. None of the options

2. SVG

3. Canvas

4. Canvas and SVG


Answer: 2) SVG


If you want answers to any of the Fresco Play courses feel free to ask in the comment section, we will surely help.


2 Comments

Any comments and suggestion will be appreciated.

  1. What happens if you view a new HTML5 form input type in a n older browser -:
    I- The page will not load.
    II - The form will not load
    III- It does not show input
    IV- It reverts to standard text input.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Answer-It reverts to standard text input.

      All Question of the Quiz Present Above for Ease Use Ctrl + F to find the Question.

      Suggestion: If you didn't find the question, Search by options to get a more accurate result.

      Delete

Post a Comment

Any comments and suggestion will be appreciated.

Previous Post Next Post

Join Telegram Channel

Join Notes Bureau Lets Teach and Learn

Join Telegram Channel